24.03.2023 tarihli ve 25 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında onaylanmıştır.
Amaç:
Bu politika belgesi Günebakan Aile, Çocuk ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu, Yürütme Kurulu, Denetim Kurulu, üyeler, gönüllüler, çalışanların yanı sıra, ürün veya hizmet temin edilen kişi ve kurumlar, işbirliği yapılan kişi ve kurumlar ve kamu temsilcileri dahil olmak üzere üçüncü taraflarla ilişkilerde toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmeyi ve ana akımlaştırmayı amaçlayan temel politikaları ortaya koyar ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, şiddet ve ihlal durumlarında gerekli önlemlerin alınması ve koruyucu mekanizmaların kurulmasını taahhüt eder.
Kapsam:
Günebakan Vakfı sosyal eşitsizlikleri deneyimleme biçimlerinin çok çeşitli, iç içe geçmiş ve karmaşık olduğunun/olabileceğinin bilincinde olarak kesişimselliği analitik bir düşünme yöntemi olarak benimser. Bu perspektifle Günebakan Vakfı, toplumsal cinsiyeti tüm çalışma alanlarını kesen bir temel eksen olarak ele alır. Kapsayıcı bir toplumsal cinsiyet perspektifini sadece kadın ve LGBTİ+’ları ilgilendirdiği düşünülen konulara değil, iç işleyişi de dahil olmak üzere tüm çalışmalarına dahil eder.
Buradan hareketle bu belge, Günebakan Vakfı içinde toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek ve Günebakan Vakfı işleyişine dair toplumsal cinsiyet eşitliğini ilgilendiren ilkeleri ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. İlkeler Yönetim Kurulu, Yürütme Kurulu, Denetim Kurulu, üyeler, gönüllüler, çalışanların yanı sıra, ürün veya hizmet temin edilen kişi ve kurumlar, işbirliği yapılan kişi ve kurumlar ve kamu temsilcileri dahil olmak üzere üçüncü taraflarla ilişkiler için geçerlidir.
Politikalar:
7. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ile mobbing’e ve cinsiyetçi ve baskılayıcı davranışlara müsamaha göstermez. Bu doğrultuda önleyici politikaların yanı sıra etkin mekanizmalar oluşturur ve hayatta kalanın beyanını esas alır.