Işığı kılavuz alan biz günebakanlar için güneş temel yaşam kaynağı. Güneşin ve dünyanın sağlığı bizim için hem sembolik olarak önemli hem de doğal yaşamın sağlıklı devam etmesi için gerçek anlamda titizlikle takip edilmesi gereken bir konu. Geleceğe ve çocuklarımızın geleceğine karşı duyduğumuz sorumluluk bizi bu konuda çalışmaya, bugünden önlemler
almaya ve gelecek nesle yol göstermeye teşvik ediyor.
İklim krizi konusu sayfalarca yazılır, günlerce anlatılır ancak farkındalık oluşturmak adına özetle bakacağız iklim krizi konusuna.
İklim Krizi Nedir?
Çok değil yalnızca birkaç yıl önce iklim değişikliği diye adlandırdığımız küresel ısınma öyle bir noktaya geldi ki artık iklim krizi olarak anılıyor. Bu kriz öyle bir hızla ilerliyor ki çok değil sadece 10 yıl içinde küresel yok oluşla karşı karşıya kalacağız. Gezegenin bize sunduğu 1 yıllık kaynakları, 29 Temmuz itibariyle tamamen tükettik. Pandemi kısıtlamalarının etkisiyle 2020
yılında 3 hafta ileri kayan limit aşım günü 2019 yılındaki tarihine geriledi. 2021’in kalan 6 ayında, önümüzdeki yılın kaynaklarından kullanacağız. Bugün karşılaştığımız bu tablo endişe verici.
İklim Krizinin Etkileri
Tamamen insan faaliyetleri yüzünden ortaya çıkan bu durum bugün tüm gezegenimizi tehdit ediyor. Üstelik iklim krizinin tek etkisi sıcaklığın artması da değil. Kuraklık, seller, aşırı hava olaylarında görülen artış, okyanus sularında yükselme, buzullarda erime ve ekosistemlerdeki tahribatlar da bu krizin ciddi etkilerinden. Biz insanlar sadece kendi geleceğimizi kısaltmakla
kalmıyor, gezegeni paylaştığımız diğer canlıların da yaşamına kastediyoruz.
İklim Krizi ve Yangınlar
İklim krizi ve yangınlar son günlerde tüm dünyanın gündeminde. Tüm yer küreyi ve ülkemizi ciddi anlamda etkileyen yangınlar da elbette iklim krizinin etkilerinden. Çok uzun zamandır yüksek sıcaklığa maruz kalan bitki örtüsü kuruyor ve tutuşma riski artıyor. Kuraklık ve aşırı sıcaklığın sebep olduğu bu yangınlar bitki örtüsü ve ekosistem kayıpları ile sonuçlanıyor.
Mevcut ormanların bile iklim kriziyle mücadelede yetersiz kaldığı durumda, bizler elimizdeki ormanlardan da oluyoruz.
İklim Krizi ile Mücadele
İklim krizi ile mücadele için Türkiye’nin ivedilikle iklim krizini kabullenmesi ve kriz karşısında acil eylem planını devreye sokması gerekiyor. Sonrasında sebep olduğumuz etkileri azaltmak için bireysel önlemler almak durumundayız. Sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek en önemli önceliğimiz olmalı. Bu bağlamda enerji tasarrufunun sağlanması, yenilenebilir enerji
kaynaklarının tercih edilmesi ve ormansızlaşmayla mücadele etmek iklim krizi ile mücadele için elzem adımlar.
Gençler iklim krizi ile mücadelede fark yaratacak adımlar atmak zorunda. Bireysel önlemler yetmeyecek, çok daha fazlası gerek. Peki geleceğe yön vermek bir genç, iklim krizi ile profesyonel anlamda mücadele etmek için ne yapabilir? Uzun vadede iklim krizi ile mücadele etmek isteyen gençler kariyer planlamasını buna göre şekillendirebilir, alacakları eğitimle
iklim konusunda akademik çalışmalar yapabilir.
İklim krizi ile mücadele kapsamında üniversitelerde tercih edilebilecek bölümler lisans seviyesinde Meteoroloji Mühendisliği; yüksek lisans seviyesinde ise Klimatoloji ve Atmosfer Bilimleri.
1. Meteoroloji Mühendisliği
Meteoroloji Mühendisliği, üniversitelerin mühendislik fakültesinde yer alan 4 yıllık bir lisans programıdır. İklim, hava ve sıcaklık koşulları ile ilgilenen bu bilim dalı aynı zamanda iklim değişikliği, hava kirliliği, küresel ısınma konularında da çalışmalar yapan bir disiplindir. Meteoroloji mühendisliği ülkemizde sadece İstanbul Teknik Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi’nde mevcut.
2. Klimatoloji (İklim Bilimi)
Klimatoloji olarak bilinen iklim bilimi, atmosfer içinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzündeki iklimleri inceleyen bir yüksek lisans programıdır. İklim değişikliği ve küresel ısınma konularında da akademik çalışmalar yapar. Klimatoloji yüksek lisans programı ülkemizde maalesef bulunmuyor. Amerika, İngiltere, Avustralya ve Kanada üniversitelerinde bulunan bu bölüme yerleşebilmek için üniversitelerin sunduğu burs programları değerlendirilebilir.
3. Atmosfer Bilimleri
Atmosfer bilimleri, Meteoroloji Mühendisliği ana bilim dalı çatısında yer alan bir yüksek lisans programıdır. Bu alanda alınacak eğitimle iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, su kaynaklarının verimli kullanımı gibi konularda bilimsel çalışmalar yapılabilir. Atmosfer Bilimleri yüksek lisans programı ülkemizde yalnızca İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunuyor ancak uluslararası pek çok üniversitede ana bilim dalı olarak yer alıyor. İrlanda, İngiltere, Kanada, Almanya ve Amerika üniversitelerinde mevcut bu bölüm için üniversiteler tarafından burs destekleri de sağlanıyor.
Gezegenimizin geleceğini değiştirecek bilim insanları çıkmalı ülkemizden. Gençleri nitelikli eğitimin safına çağırıyoruz.
Biz çocukken ezberden ve coşkuyla söylediğimiz şarkıları gerçek yapma hayali kuruyoruz. Bir
dünya bırakmak istiyoruz siz çocuklara, uzansın şarkımız güneşe ve aya.