Günebakandan Kağıda
Ne alımlı, ne mucizevi, ne faydalı bitkiler bu günebakanlar. Biz günebakanlarla ilgili edindiğimiz her yeni bilgide şaşırmaya devam ediyoruz fakat günebakanlar bizi şaşırtmaktan hiç vazgeçmiyor. Yaratılış bir çiçekle tasvir edilseydi eğer, o çiçek bize göre hiç kuşkusuz günebakan olurdu.
Bu sefer bilim dünyasının en son buluşunun tam da merkezinde karşımıza çıktı günebakan. Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, bir ilke imza atarak günebakan poleninden kağıt geliştirdiklerini duyurdu. Aman aklınıza herhangi bir kağıt gelmesin. Çünkü bu buluş sadece yeni bir kağıt türü yaratmakla sınırlı kalmadı; defalarca kullanılabilen doğa dostu bir kağıt türü olarak da bilim tarihine geçti.
Kağıdı oluşturabilmek için günebakan polenlerini kullanan bilim insanları milimetrik kalınlıkta tabakalar halinde şekil alabilen jel benzeri bir madde geliştirdi. Standart kağıtlara göre çok daha şeffaf bir yapıda olan polen bazlı bu organik kağıtların standart kağıtlardan pek de farkı yok aslında. Hatta kağıt üzerine basılan içerikler, standart kağıtlardan farklı olarak su altında zarar görmüyor. Kağıdı temizleyerek tekrar kullanabilmek için alkalin çözeltisinde birkaç dakika bekletmek gerekiyormuş. Bu süre sonunda inanılmaz şekilde kağıt üzerindeki tüm yazılar silinip gidiyor. Bu temizleme işlemi sekiz kere tekrar edilebiliyor ve sonunda ömrünü tamamlıyor. Ancak, bilim insanları bu kağıdı daha da geliştirerek seri üretime geçmek için araştırmalarına devam ettiklerini duyurdu. Polen bazlı bu kağıt, hamur haline getirilmeden geri dönüştürülebildiği için karbon emisyonu da minimum seviyelerde.
Kağıt elde etmek için tahrip edilen ormanlar rahat bir nefes alacak belki de çok yakında. Ağaçların yardımına yine topraktan büyüyen bir mucize yetişiyor. Toprak ana öyle bereketli, öyle paylaşımcı ki hemen her konuda bir alternatif sunuyor insanoğluna. Bu buluş çok önemli bir bilimsel gelişme olduğu gibi ibretlik bir ders niteliğinde. İhtiyacımız olan her şey doğada var. Doğadan gelen zaten doğaya dönüyor ekolojik döngüsü içinde. Organik dediğimiz şey tam da bu değil mi zaten?
Kim bilebilirdi ki bir günebakan kağıda dönecek günün birinde.. Toprak anaya sonsuz saygı ve minnetle..