Neden Günebakan?
“Tanıdığımızı sandığımız ama aslında özünü henüz keşfettiğimiz; doğada kendi halinde onlarca yıldır yaşayan bir çiçek. Hem bütün gücüyle toprağa hem de kuvvetle güneşe bağlı bu güzel bitki köklerden aldığını göklere uzatıyor, insanlığa yol gösterircesine.”
Günebakan, hemen her kültürde var olan mitolojik bir sembol. Kendine güneşi kılavuz edinmiş bu çiçek, gövdesinde kainatın matematiğini taşıyor. Güzelliği ile tarih boyunca sanata ilham veren günebakanlar güneşten aldıkları enerjiyi birbirleriyle paylaşarak güçlenen, kolektif bilince sahip çiçekler.
Dünya dillerinde günebakanın söylenişi farklı olsa da anlamı tüm dillerde güneş çiçeği. Gün boyu tek isteği daha çok güneş ışığı almak olan bir çiçeğe güneş çiçeğinden daha güzel bir isim verilebilir miydi?
Günebakan, her gün büyüyebilen tek çiçek olma özelliğine de sahip. Doğada emsali bulunmayan bu büyüme hızını anlamak için günebakanların boyunu bir önceki günle kıyaslamak yeterli.
Çiçeğinin gövdesindeki tohumlar Fibonacci sarmalı düzeninde, 0-1-1-2-3-5-8 sıralamasına göre dizili. Bu çiçek altın oranın da mükemmel bir uygulaması. Öyle ki bu matematiksel dizilim, güneş panelleri üretiminde mühendislerin bile örnek aldığı kusursuz bir yapı.
Bu muntazam güzellik sanata da tezahür ederek hak ettiği imgesel güce kavuşmuş. Batı sanatında neşe, sadakat, adanmışlık, yaşama gücü anlamlarını barındıran günebakan çiçeği aynı zamanda içindeki ışığı arayan ruhu da simgeliyor.
Günebakan, varoluşundan bu yana doğanın mesajını insanlara taşıyan bir mucize. Olmamız gereken hali ve gitmemiz gereken yolu gösteren bu çiçekler yaşama dair dört farklı değeri işaret ediyor.
- Sadakat
Günebakanın sadakati güneşedir. Gün doğumundan batımına dek güneşin peşinde döner durur. Aydınlık için güneşi kılavuz edinmek fikri aklımıza düştüğünden beri aynı sadakat ile takipteyiz güneşi.
- Enerji
Güneşin izindeki günebakanlar, depoladıkları güneş enerjisini birbirleriyle paylaşarak güçleniyorlar. Bu gücün kaynağını keşfettiğimizden beri yollardayız elimizdeki imkanları paylaşmak için.
- İyimserlik
Günebakanın, kendisini görenlere pozitif enerji verdiğine inanılır. Yapraklarının sarı rengi iyimserliğin sembolüdür. İyimserlikle yola çıktığımızdan beri karşılaştığımız enerjiler doğru yolda olduğumuzu söylüyor bize.
- Beraberlik
Uçsuz bucaksız tarlalarda kol kola sıralanmış günebakanlar birlik ve beraberliğin temsilidir . Her biri eşsiz bir genetiğe sahip olsa da kolektif bilinci paylaşarak bir olma halini yaşarlar.
Güzelliği, felsefesi ve mucizeleri ile ilham kaynağımız olan günebakanların yeni yönlerini keşfetmek bizim için heyecan verici. Öğrendiğimiz her yeni bilgi bir fikir veriyor, bu fikirler projelere dönüşüyor bizde. Günebakanın bize öğrettiklerine ve bize bu mucizeleri sunan tabiata minnettarız.
Güneştir daima ışığım, güne bakalım…