Dünyanın En İyi Eğitim Sistemi Hangisi?

Bölüm 2 : İsviçre

Dünyanın En İyi Eğitim Sistemi Hangisi? başlıklı seride farklı ülkelerin eğitim sistemlerini mercek altına alıyoruz. Eğitimin birey, toplum ve uluslar açısından ne denli önemli olduğunu zaten biliyorduk ancak dijitalleşen dünyada değişen dengeleri gördükçe farklı ülkelerin eğitim sistemlerini araştırıyor; benzerlikler ve farklılıklar üzerinden daha net çıkarımlar yapabiliyoruz.

 

Bu bölümde eğitim sistemini incelemek için seçtiğimiz ülke İsviçre. Üniversite mezunu oranının hayli düşük olduğu bu ülkede, refah içinde yaşam nasıl mümkün olabiliyor, İsviçre eğitim sistemi neden bu denli başarılı bulunuyor, başarısı hangi uygulamalardan kaynaklanıyor, gelin daha yakından bakalım.

 

Eğitim sistemini doğru analiz edebilmek için önce İsviçre’deki genel işleyişi bilmek faydalı olacaktır. Bildiğiniz gibi İsviçre 26 kantondan oluşuyor. Kantonlarda yer alan okulların a’dan z’ye tüm süreçleri ve yönetimi kantona ait. Bu sebeple de İsviçre’deki okulların her birinde farklı bir eğitim sistemi uygulanıyor. Pek çok ülkede halen merkezi eğitim konusunda fikir birliğine varılamamışken İsviçre’deki bu sistem epey şaşırtıcı. İsviçre’de öğrenciler oturdukları kantonda yer alan okullara gidiyorlar, yani eve yakın olana.

 

Devlet okulları ile özel okulların eğitim kaliteleri çok yakın olduğundan, devlet okulları her zaman çok daha fazla tercih edilen bir seçenek. Eğitim, materyaller ve hatta okul gezileri tamamen ücretsiz. Burada okulların verdiği eğitimler kantona bağlı değişiklik gösterse de genel eğitim yapısı meslek edindirmeye yönelik. Gençler yeteneklerine göre yönlendiriliyor ve seçtikleri alan dışında kalan derslerin gereksiz yükünü almıyor.

 

İsviçre’de eğitim zorunlu olarak anaokulu, ilkokul, ortaokul ile başlıyor isteğe bağlı olarak lise ve üniversite ile devam ediyor.

 

1. Anaokulu

 

İsviçre’de zorunlu eğitim yaşı altı. İki yıllık okul öncesi eğitim de zorunlu. İsviçre anaokullarında öğrenciler oyun oynuyor, el becerisi kazandıracak etkinlikler ile müzik odaklı faaliyetlerde yer alıyor. Özellikle anaokullarında her sabah sınıfa girerken ve ders bitiminde sınıftan çıkarken öğrenciler öğretmenleri ile tokalaşıyorlar. Bu detay ile insani ilişkilerin temeli atılıyor  çocukların en eğitilebilir oldukları çağda, ne hoş.

 

1. İlkokul

 

İsviçre’de ilkokul eğitimi genel olarak altı yıl. Okulların kantonlara bağlı olması sebebiyle ders programları, müfredatlar ve saatler de farklılık gösterebiliyor. Bazı kantonlarda dört yıl süren ilkokul bazı kantonlarda beş hatta altı yıl sürebiliyor. Yani birinci sınıfla başlayan ilkokul altıncı sınıfla tamamlanmış oluyor. Öğrenciler okulda ilk sene sadece okuma-yazma eğitimi alıyorlar.

 

Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça olarak dört resmi dili olan İsviçre’de, öğrencilerin bulunduğu kantonda hangi dil konuşuluyorsa o dilde eğitim veriliyor. Ancak, İngilizce bütün kantonlarda ortak olarak öğretilen artı bir yabancı dil. İlkokuldan mezun olana dek öğrenciler kanton dilini, ulusal dillerden birini ve İngilizce’yi öğrenmiş oluyorlar. İlkokulda sınıflar düzenli sınıflar ve küçük sınıflar olarak ikiye ayrılıyor. Düzenli sınıflarda normal eğitim verilirken; küçük sınıflarda uyum sorunu olan öğrencilerin eğitimine devam ediliyor. Bu şekilde öğrencilerin birbirlerini etkilemesine izin vermiyorlar.

 

1. Ortaokul

 

İsviçre’de ortaokullar zanaat ve endüstri okulu; endüstri, ticaret zanaat okulu; meslek hazırlık okulu olarak 3 farklı türde. Öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre gideceği ortaokulu kendileri seçebiliyor. 

 

Ortaokula giden öğrenciler mesleki eğitimler alıyor. Bu eğitimlerin doğal bir getirisi olarak bireyler zorunlu eğitimin bitiminde herhangi bir işte çalışabilecek kadar beceri kazanmış oluyor.

 

Dokuz yıllık eğitimin ardından 15 yaşında, yani ortaokuldan sonra zorunlu eğitim bitiyor. Öğrenciler eğer isterse lise eğitimine devam ediyor.

 

1. Lise

 

İsviçre’de ortaokuldan sonra liseye devam etmeyi tercih eden öğrenciler yine yeteneklerine uygun alanları kendileri seçebiliyor. Bireyler dil, ekonomi, matematik, bilim, edebiyat, sanat, tarih, müzik, coğrafya ve spor alanlarından dilediklerini seçmekte özgürler.

 

Lise eğitimini tamamlayarak diplomasını alan öğrenciler dilerlerse üniversite eğitimine devam ediyor.

 

1. Üniversite

 

İsviçre’de üniversite eğitimi alışılmışın aksine teorik değil pratik bilgilerle başlıyor. Üniversiteye gelen bireyler önce kendi alanlarında hazırlık kurslarına katılıyor. Bu kurslar, alacakları eğitimin temelini atan bir ön eğitim fonksiyonunda. Eğitimde kullanılacak malzemelerle tanışarak bu malzemeleri etkin şekilde kullanmaya başlıyor, pratiklik ve el becerisi kazanıyorlar.

 

Bir yandan kursta iş öğrenip bir yandan da staj eğitimi alan bireyler tüm bu kademeli eğitim süreçleri sonunda teorik bilgileri almaya başlıyor.

 

Burada şu notu düşmeden geçmek istemeyiz; İsviçre’de bireyler herhangi bir üniversite eğitimi almasa dahi kendi uzmanlık alanlarında işlere girerek çalışabiliyorlar. Dokuz yıllık zorunlu eğitimde ilgili mesleğin gerektirdiği tüm donanımlara ve yetkinliklere sahip oluyorlar.

 

İsveç eğitim sisteminde bizden farklı neler var? Ya da bizden farklı olarak neler yok?

 

1. Okullarda üniforma kuralı yok

2. Günlük toplam ders saatleri kısa ve öz

3. Çarşamba günleri tüm okullar yarım gün

4. Her öğrencinin sorumlu olduğu bir ‘buddy’ yani ahbapı var

5. Okul gezilerinde öğrenciler birbirlerinden sorumlu

6. Çocuklar okula yürüyerek gidip geliyor; ebeveynleri olmadan, yalnız

7. İsviçre okullarında notlandırma sistemi yok

 

Bu uygulamalarla öğrencilere birey olma bilincinin, kendini yetiştirme becerisinin, kişiliğini ve yeteneklerini keşfederek geliştirme yetisinin kazandırılması hedefleniyor. Etkin bir sosyal katılım ile öğrenciler saygıyı ve doğaya duyarlı olmayı da öğreniyor.

 

Bu sistemin en son artısı; fırsat eşitsizliğini ve okul başarısızlığını yok etmesi. Kendine güvenen ve inanan bireyler ancak böyle yetiştirilir.

Bağış Yapın

Günebakan, hemen her kültürde var olan mitolojik bir sembol

© Copyright 2023 by Günebakan Vakfı